Dátum: 19-09-05 11:49

Tárgjátok ki a szíveteket!

Ezen egységes gyűjtőnév alatt szervezi a Karitász adventi programjait, akcióit:

 • Tartósélelmiszer gyűjtés

A Nagyböjtihez hasonlóan adventben is azt kérjük a hívektől, hogy juttassák el élelmiszeradományaikat a plébániákra, ahonnan a Karitász csoport önkéntesei juttatják majd el az élelmiszercsomagokat a település rászorulói számára.
Egyházmegyénkben 2018 adventjében 6500 kg élelmiszert 800 család részére osztottunk ki.

 • Egymillió csillag a szegényekért

- Minden évben a karácsonyt megelőző adventi időszakban megrendezett országos jótékonysági akció a szegények támogatására. A Karitásznak a templomoknál felállított standjainál ajánlhatók fel az adományok.

Az Egymillió Csillag akció 1998-ban, Franciaországból indult, hogy meghódítsa az európai kontinenst. A Caritas Europa 2005-től, a Caritas Internationalis pedig 2006-tól csatlakozott. Magyarországon a szolidaritás egymillió csillaga 2008 decemberében ragyogott fel először.
Az akció célja az összetartozás szellemének, az emberi szolidaritás érzésének erősítése. A meggyújtott gyertyák egy héten keresztül, nap mint nap arra figyelmeztetnek, hogy vannak nálunk szegényebb emberek, akiknek napi megélhetési gondjaik vannak; figyeljünk rájuk, segítsünk rajtuk.

A régiek úgy tartották: valahányszor lehull egy csillag, meghal valaki a Földön. És valahányszor fellobban egy csillag fénye, szeretet gyúl egy emberi szívben. Ezt a fényt hivatott jelképezni a kis gyertya. Minden egyes gyertya a Karitász kiáltása az elesettekért, az idősekért, a betegekért, a rászorultakért. Minden egyes meggyújtott gyertya egy vallomás a másikért. Felebarátunkért. Szimbólum a szükséget szenvedő embertársért.

2018-ban egyházmegyénkben 11 település vett részt az akcióban.

 • Angyalbatyu
  Egyházmegyénkben 137 csomagot osztottunk ki gyermekeknek.

 • Egyházmegyénkben a Karácsonyi Karitász Vásár

 • További adventi programjaink, akcióink voltak 2018-ban:
  - több településen megrendeztük a magányosok és idősek karácsonyát
  - jótékonysági hangversenyekre került sor
  - adventi koszorú készítést szerveztünk
  - 500 adag melegételt osztottun ki
  - 40 családot támogattunk tüzelővel